Smoothie Maker- Vitamix már Erdősmecskén is!

green_smoothie_01Erdősmecskén tavasztól-őszig  készítünk kedves vendégeinknek bio alapanyagokból green smoothie-t/ zöld levet.
Míg külföldön már tombol a zöld turmix, azaz “green smoothie” láz, addig Magyarországon még nagyon gyerekcipőben jár az egészségjavításnak ez a csodálatos formája.
A zöld turmixok, “green smoothie”-k villámgyorsan elkészíthetők, akár főétkezésként is fogyaszthatók.

A zöld turmixok elkészítéséhez elegendő egy vagy kétfajta (ennél több lehetőleg ne is legyen, mivel a gyümölcsöket is jobb önmagukban fogyasztani az erjedéses és savasító folyamatok elkerülése végett) gyümölcs (alma, banán, green_smoothie_06mangó,
őszibarack, sárgabarack, bogyós és piros gyümölcsök (málna, ribizli, szeder, áfonya, eper) – ezeket bátran variálhatod, ez legyen kb. 60 %-ban) és bármilyen ehető zöld növény kb. 40 %-ban (spenót, sóska, petrezselyem zöldje, sárgarépa zöldje, pitypang levél, kövér porcsin (ehető gyomnövény), zellerszár, leveles kel, saláta, csalán).
Ha túl sűrű, még egy kis tisztított vizet turmixolhatsz hozzá.

A zöld levelek kitűnően lúgosítják a szervezetet, fehérjetartalmuk pedig kiemelkedő.

Sokan vádolják azzal a vegetáriánus táplálkozást is, hogy nem elegendő a fehérje. Azonban már több forrásból bizonyítást nyert, hogy nem a fehérjehiánytól, hanem inkább a túlzott fehérjebeviteltől kellene rettegnünk.green_smoothie_03

A zöld levelű növények fogyasztásával nem káros állati fehérjét veszünk magunkhoz, hanem egészséges növényi fehérjét, mellyel nyugodtan fedezhetjük napi fehérjeszükségletünket. Sőt, amelyik aminosav (a fehérjék építőkövei) az egyikből hiányzik, az a másikban megvan, így “komplettálhatjuk” őket.

Hihetetlen, de igaz, hogy már fél kilogramm leveles kelnek nagyobb a fehérjetartalma, mint az ajánlott napi fehérjebevitel, derül ki ez is a Nyers étel csodája című könyvből.

A legprofesszionálisabb turmixgép, amit a nyerskonyha világában használnak, a Vitamix. (http://www.vitamix.com)
Ez egy bivalyerős gép, fordulatszáma max. 38.000 fordulat/perc, teljesítménye is csaknem 1000 watt. ez szinte krémmé, folyékonnyá teszi a kelkáposztát is